wie zijn wij?

Ons verhaal

Voor alles realiseren we ons, dat we met pubers van doen hebben, met al hun gedragingen die daarbij horen. Ze proberen je uit, ze tergen je soms tot het uiterste. In sommige gevallen proberen we voor onze jongeren een soort van vader/moederfiguur te zijn, of heb je meer de rol van een grote broer/zus. We zetten altijd in op het bouwen aan een vertrouwensrelatie. Dat is het allerbelangrijkste als je iemand echt verder wil helpen.

Jongeren kijken op een bepaalde manier naar elkaar maar ook naar ons. Uiterlijk is erg belangrijk voor ze. Een staat van dienst in bijvoorbeeld de sport- of kickbokswereld dwingt respect af. Dat speelt een belangrijke rol in hun acceptatie richting jou als coach en pas dan kun je ze daadwerkelijk helpen.

Wij laten ze voor alles merken dat we niet bang zijn. Jongens kunnen soms echte haantjes zijn en dat beperkt ze vaak in hun denken. Vaak hebben ze geen idee welke consequenties hun handelen kan hebben. Dat dit grote gevolgen kan hebben voor de rest van hun leven. Met die bewustwording starten we meestal, dat moet. Met meiden is het vaak een ander verhaal. Vaak speelt onzekerheid ze parten. Besluiteloosheid over welke kant ze op moeten. Niet weten waar ze goed in zijn, en waar te beginnen om verder te komen. Geregeld komen er ook jongeren op ons pad die laaggeletterd zijn of een LVB-achtergrond hebben. Juist ook deze jongeren moet je een spiegel voorhouden. Een behandeling in groepsverband heeft voor dit soort jongeren dan ook geen zin.

Zorg zit in ons DNA

Kennis kun je leren uit boeken, zeggen wij weleens en dat is erg belangrijk. Anderen begrijpen, leer je door het te doen, door de straat op te gaan, door aandacht te hebben voor gedrag van mensen. De straat is een heel belangrijke leermeester om het gedrag van een jongere beter te kunnen begrijpen, naast al die theoretische kennis dus! Wij hebben allen een achtergrond binnen het (jeugd) gevangeniswezen en kunnen dan ook met de meeste harde kern overweg. Onze therapieën zijn succesvol gebleken voor deze doelgroep.

Wat is anders aan onze aanpak?

Wij durven gerust te zeggen dat onze aanpak vernieuwend is. We onderscheiden ons in een individuele, persoonlijke aanpak, echt maatwerk. Wat anderen niet lukt, lukt ons vaak wel. Arti-Care gaat een stap verder. Daar waar andere instanties stoppen, gaan wij door. De grens opzoeken, het gesprek aan gaan en pas stoppen als het doel is bereikt. Ons succes zit in de manier hoe we ons presenteren, hoe we met een jongere praten en hoe actief wij betrokken zijn bij hem/haar. De jongeren hebben vaak al vrij snel door dat er met ons echt niet te sollen valt. We spelen zo goed mogelijk in op zijn of haar interesses en behoeftes. We hebben een breed activiteitenaanbod. Er valt voor onze jongeren iets te kiezen – en ook dat bepaalt deels het succes van een traject. Jongeren perspectief geven op een betere toekomst, dat is wat ons energie geeft. Dat doen we met veel positiviteit. Laat het verleden jou heden niet bepalen. Dat proberen we onze jongeren voor te houden en daar werken we samen aan.

“iedereen verdient een eerlijke kans”

vragen?

kom in contact